Tanıtım

Dış ticaret sektörünün temel personel ihtiyacının karşılanmasına yönelik eğitim veren Bölümümüz, Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

Dış Ticaret Programında, öğrencilerimizin dış ticaret işlemlerini gerçekleştirecek bilgi ve becerilerle mezun olması amaçlanmaktadır.  Diğer bir ifadeyle, eğitim amacı, ithalat ve ihracata dayalı bankacılık, taşımacılık, gümrük ve kambiyo mevzuatı gibi dış ticaretle ilgili iş alanlarında pratik ve teorik bilgilerle donatılmış, kalifiye meslek elemanı yetiştirmektir.

Program Mezunlarının dış ticaret işlemlerine ait mevzuata hakim, yabancı dil bilgisine sahip, profesyonel iş dünyasının gereksinimlerini karşılayabilecek özelliklerde olması hedeflenmektedir.

Program, Dış Ticaret alanında 120 AKTS kredisi ile önlisans diploması vermektedir. Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak /sınavları başarmış olmak zorundadır.

Eğitim süresi 2 yıl olup, programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir. Ayrıca öğrencinin stajını başarıyla tamamlamış olmalıdır.

Programda, Mikro İktisat, Genel Muhasebe, Hukukun Temel Kavramları, Makro İktisat, Temel Bilgi Teknoloji Kullanımı, Ticari Matematik, Ticaret Hukuku, Uluslararası İktisat, Dış Ticaret İşlemlerinin Muhasebesi, Uluslararası İktisat, Uluslararası Finansman, Gümrük İşlemleri, Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri, Uluslararası Pazarlama, gibi dersler görülür.

Dış Ticaret Programı, sektörün değişen ve gelişen ihtiyacını karşılayacak nitelikte dış ticaret elemanı olarak çalışabilecek uzman ve kalifiye işgücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. 2 yılık ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan Dış Ticaret Bölümü öğrencileri Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve bağlı birimlerinde görev alabilmektedir.

Ayrıca lojistik firmalarında ve ithalat-ihracatla uğraşan özel sektör işletmelerinde istihdam olanağı mevcuttur. Programdan mezun olan öğrenciler, Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca Örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.